Persbericht : 28 juni 2011

Spoorsingel interieur
De trein vanaf de keukentafel

Rommelige studentenhokken, ouderwetse slaapkamers compleet met zwaar meubilair en beddensprei en strakke, design huiskamers: de wanden van het gastenverblijf van Museum Het Prinsenhof in Delft hangen vol met de meest uiteenlopende interieurfoto’s. Ruim tachtig maakte de Delftse kunstenaar Coen de Jong (1957) het afgelopen jaar.
Bij iemand anders binnenkijken is op zichzelf al spannend. Daarbij komt dat De Jongs verschillende interieurs één ding gemeen hebben: het uitzicht op de voorbij rijdende trein over het spoorviaduct pal voor de deur. Tot 29 augustus exposeert De Jong deze recente fotowerken onder de titel ‘Spoorsingel Interieur’.

Al tweeëneenhalf jaar wordt er in Delft rond het centraal station en langs het spoor hard gewerkt. Het spoorviaduct gaat plaatsmaken voor een spoortunnel: de trein in het hart van Delft verdwijnt daarmee uit het zicht, onder de grond. Dit bijzondere proces heeft uiteraard grote gevolgen voor de stedelijke omgeving. Los van die ruimtelijke veranderingen heeft de sloop van het spoorviaduct ook effect op de sociale en emotionele beleving van de bewoners langs het spoorviaduct en de ondernemers die hun zaak hier hebben.
Al die transformatieprocessen en de effecten daarvan op de stad en zijn bewoners vormen het vertrekpunt voor een serie nieuwe kunstprojecten van De Jong. Met de oprichting van het ‘Spoorzone-archief’ bracht hij in 2008 de verschillende projecten onder één noemer.

‘Spoorsingel Interieur’ is het tweede en meest recente project van het ‘Spoorzone-archief’. Om de impact van de sloop scherp te verbeelden, heeft De Jong zijn oog laten vallen op de panden aan de Spoorsingel. De bewoners daarvan zijn het meest letterlijk bij de veranderingen betrokken. Hun huizen bevinden zich op nog geen tien meter van het spoor. De treinen rijden 350 keer per dag bij hen op de eerste verdieping op ooghoogte voorbij. Voordat dit uitzicht verandert, heeft De Jong vijfentachtig interieurs vastgelegd. Met de voorbij razende trein in het vizier.

Uit tientallen foto’s per opnamesessie heeft De Jong per interieur één digitale foto samengesteld. Door die bewerking overstijgen deze fotowerken de louter documentaire registratie. De tentoonstelling in Museum Het Prinsenhof, bekend vanwege zijn prachtige interieurs van 17e-eeuwse meesterschilders, plaatst de eigentijdse interieurs in een oude traditie. Bovendien worden De Jong’s fotowerken zodanig gepresenteerd dat ze duidelijk voelbaar maken wat de sloop voor de bewoners betekent. Het is alsof je samen met een bewoner op de bank of aan de keukentafel zit en naar de nu nog langsrijdende trein kijkt.

Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie waarin alle interieurs afzonderlijk zijn afgedrukt. Kunsthistoricus en bewoner van de Spoorsingel Ank Leeuw Marcar en conservator van Museum Het Prinsenhof Marga Schoenmaker schreven er inleidende teksten bij. Het 96 pagina’s tellende, full color boek kost € 19,95 en is verkrijgbaar via boekhandel Huyser in Delft.